4 tips för Hundträning

Hundträning är ett ofantligt storta ämne, och det finns inte bara en rätt väg för att lära din hund saker och ting. Jag vill också få sagt att alla min råd och tips är just mina och ingen annans – jag talar om vad som funkar för mig och min hund, och om du kan dra nytta av detta i din relation till hund, så fine.

Här följer vidare mina 4 tips för basic hundträning.

1. Positiv förstärkning – grunden för all hundträning

Oavsett vilken hundras eller typ det handlar om tycker jag att det är mycket bättre med positiv förstärkning när du tränar din hund, än att gräla, gnälla och bestradffa. Belöningar kommer du långt med och det behöver inte alltid handla om fysiskt konkreta belösningar som mat och leksaker, utan en belöning kan vara dina uppmuntrande ord, att du ger hunden kärlek. Kom framförallt ihåg detta när hunden är ung och var alltid beredd på att ha STORT tålamod när du övar och tränar. Det kan ta tid att lära sin hund något nytt, men har den väl lärt sig något, så sitter de oftast i för livet.

2. Träna din hund på att bli rumsren

För det första. Valpar gillar att hålla sina sovplatser rena. Där uträttar de sällan sina behov. Men i din bostad, och däromkring, bör du inledningsvis vara restriktiv med vilka platser som hundvalpen får vistas på med ”fritt spelrum” – annars kan det lätt hända en olycka. När du börjar med att träna din valp på att bli rumsren, ska du gå ut med den varje timme eller minst varannan. Om valpen är duktig och uträtter sina behov under promenaden, ska du alltid förstärka detta beteende på ett positivt sätt. Du behöver också ta ut din valp minst 1 gång på natten, så det är bara att bita i det sura äpplet, ställa klockan, och gå ut.

3. Hundens plats i hemmet.

Att skapa en speciell plats för hunden i hemmet, där den känner sig trygg, där den sover och vilar, är en viktig sak för hundens allmänna känsla av välbefinnande och tillhörighet. Du bör tidigt jobba med att din hund ska associera denna plats med något positivt. Du kan börja med att placera platsen i ditt sovrum till att börja med. I övrigt ska du ge hunden beröm när den vistas på sin speciella plats, du kan placera leksaker där, ge hunden beröm, godis etc. Positiv förstärkning är A och O.

4. Gå i koppel.

Att vänja hunden vid hundhalsbandet är första steget. När hunden glömmer/acceoterar hundhalsbandet, ska du går vidare och fästa kopplet. Var beredd på att det kommer ta en viss tid att lära din hund gå i koppel. Vissa hundar blir helt tokiga av hundhalsbandet, river, bitar och drar sig längs marken, medan andra accepterar det snabbt. I början kan du vänja hunden vid halsbandet inomhus några timmar om dagen, tills det blir en vana. Därefter börjar du träna med koppel ute. När du börjar träna, så välj gärna en lugn miljö med få andra disktrationer, så att ni kan träna i lugn och ro. Var konsekvent och ge inte upp.

2 responses to this post.

  1. Bra tips! Tålamod och förståelse att i att det kan ta sin lilla tid att lära sig nya saker är nog a och o. Håller för tillfället på att koppelträna min Tim sedan är han van med andra hundar så han skäller och vill gärna leka med alla han ser, detta tar mycket energi och tålamod. Men det får man räkna med när man adopterar en hund!!! 🙂

    Svara

  2. Hello, tack för din kommentar. Håller precis med dig! Att skaffa hund innebär ett stort ansvar och massor av tålamod och energi 🙂

    Svara

Lämna en kommentar